» Набуко
  » Риголето
  » Бохеми
  » Травиата
  » Турандот
  » Севилският бръснар
  » Пощальонът от Лонжюмо
  » Мадам Бътерфлай
  » Дидона и Еней
  » Макбет
  » Дон Карлос
  » Крал за един ден
  » Любовен еликсир
  » Тоска
  » Ацис и Галатея
  » Отело

 

 

Крал за един ден

 
Комична опера от Джузепе Верди

Полският монарх цар Станислав Лешчински, историческа фигура по време на Войната за престол, загубва трона си след саксонското нашествие в битката при Полтава през 1709. През 1733 той се връща на власт, но през 1736 отново е детрониран и изпратен на заточение във Франция. Операта е поставена през 1733, когато Станислав се връща в Полша, като оставя френския офицер, кавалера Белфиоре, да го представя във Франция.

Време: 1733 година.
Място на действие: Двореца на барон Келбар близо до Брест, Франция

 

Действащи лица

Кавалер Белфиоре, представящ се за краля на Полша – баритон
Барон на Келбар – бас-баритон
Маркиза Дел Поджо, вдовица, племенница на барон Келбар - мецосопран
Жулиета, дъщеря на барон Келбар и любима на Едоардо - сопран
Едоардо- млад офицер - тенор
Ла Рока -Ковчежник (чичо на Едоардо) - бас-баритон
Граф на Ивреа (комендант на Брест) - тенор
Делмонте – баритон, тенор
Слуга – баритон, тенор

Съдържание

Действие 1

Картина 1: Тераса в дома на барон Келбар

Белфиоре представяйки се, като Станислав - полския цар, гостува в дома на барон Келбар, (говори на самия себе си): „Да можеха моите приятели в Париж да ме видят сега, от най- безпътният офицер в полка съм превърнат в самия цар!” Не отдавна баронът е уредил политически съюз, като е сгодил дъщеря си Жулиета за ЛаРока - бретански ковчежник, но Жулиета предпочита племенника на ЛаРока, Едуард. Запланувана е и друга нежелана женитба между племенницата на барона маркиза ДелПоджо, млада вдовица, която е влюбена в Белфиоре. Тя е сгодена за графа на Ивреа, тъй като независимо от факта , че я обича самия Белфиоре не може да се ожени за нея. Научавайки за предстоящото пристигане на маркизата и загрижен, че тя може да разкрие фалшивата му идентичност, на цар, Белфиоре, в писмо до Станислав, моли да бъде освободен от този ангажимент. Своевременно Едоардо разкрива на “Царя”своите затруднения, моли той да го отведе със себе си в Полша, за да забрави за жената, която обича. Когато Маркизата пристига, при представянето и на Белфиоре, като “Царят”, и двамата се преструват, че не се познават, но тя е непоколебима в желанието си и решава да го тества, като обявява любовта си към графа.

Сцена 2: Градината в двореца на Келбар - Жулиета е сама със своята прислужница пред която тя споделя за своето нещастие, че трябва да се омъжи за стар мъж. В това време идват последователно Белфиоре, Графа, ЛаРока и Едоардо, а после и Маркизата, която планира как да помогне на влюбените. Белфиоре издърпва на страна Графа и ЛаРока под претекст, че ще дискутират държавни дела, оставяйки младите любовници с Маркизата.

Сцена 3: Зала в двореца Келбар

Поддържайки ролята си на “Цар” Белфиоре прави предложение на Ковчежника за повишение, което включва и женитба с богата вдовица, но той, в замяна, трябва да се откаже от женитбата си с Жулиета. Когато Ковчежникът казва на Барона, че отказва да се ожени за дъщеря му, Баронът се обижда и го предизвиква на дуел. В добавка към цялата суматоха наоколо, Маркизата предлага Жулиета и Едоардо да се оженят незабавно. Обаче мнимият цар се появява и казва, че той ще намери решение, което ще удовлетвори всички.

Действие 2

Сцена 1: Зала в двореца Келбар

След изказването на “Царя”слугите са озадачени и пеят безгрижен хор възпяващ стремежа на Едоардо, като му дават надежда и подкрепа за възможността му, той да се ожени за Жулиета. Белфиоре, Ковчежникът и Жулиета влизат коментирайки причините, довели до противопоставянето на Барона, дъщеря му да се ожени за Едоардо. Жулиета обяснява, че бедността на младежа е основната причина. И Белфиоре е наредил Ковчежникът незабавно да се откаже от един от дворците си и да предостави голяма сума пари на младежа и тогава всичко ще е наред. Последният съвсем неохотно се съгласява със своя господар търсейки повод да избегне дуела с Барона.

Сцена 2: На верандата , която е с изглед към градините на двореца Белфиоре и Маркизата се срещат на верандата. Той все още не може да се разкрие, кой в действителност е. Това разгневява дамата и тя още по-настойчиво заявява намерението си да се омъжи за графа на Ивреа. И все пак, тя не може да разбера защо Белфиоре, толкова дълго време не се разкрива и все още се надява на промяна в сърцето му. Когато съобщават за графа на Ивреа, тя заема предизвикателна позиция. След като Едоардо придружи “Царя” до Полша, Жулиета е решена да отмени ангажимента си. Графът влиза и Маркизата още един път потвърждава решението си да се омъжи за него. Обаче, Белфиоре забранява женитбата , като обявява, че той и Графа трябва незабавно да отпътуват за Полша поради важна държавна работа. Всички изразяват своите чувства на недоумение, но всичко спира, когато пристига писмо, адресирано до Белфиоре. Писмото е от Цар Станислав, който съобщава за благополучното си пристигане във Варшава, и в което освобождава Белфиоре от поставената му задача да се представя за самия него. В отплата, за добра работа, царят го произвежда в чин „Маршал на Франция”. Преди да отхвърли маскировката си, мнимият „Цар” заявява, че Жулиета и Едуардо трябва да се оженят и получавайки съгласието на Барона след което прочита съдържанието на царското писмо и после разкрива истинската си самоличност. Той признава любовта си към Маркизата и всичко завършва щастливо с перспектива за женитбата на двете влюбени двойки.

 

» История на създаването на операта „Крал за един ден”

 
   
 
 
начало | календар | опера | оперета | балет | концерти | детски спектакли | билети | новини | състав | мултимедия | референции | партньори | контакти
 
  © 2014 DARZHAVNA OPERA STARA ZAGORA | design vilex